Themamaand ‘Van boekrol tot eBook’, week #4: Het eBook

Vorige week stond het artikel uit de reeks ‘Van boekrol tot eBook’ helemaal in het teken van de Dwarsligger, deze keer is het de beurt aan het eBook. In dit laatste reguliere deel van deze special vertel ik jullie alles over eBooks. Hoe kun je ze lezen, hoe staat het met de populariteit en wat voegen ze toe? Je leest het hieronder.


Het eBook

‘Verkoop eBooks begin 2015 met 22 procent gestegen’, zo kopte nu.nl twee weken geleden. In datzelfde artikel stond dat inmiddels ruim vijf procent van de verkochte boeken, een eBook betreft. In aantal betekent dit dat er 583.227 exemplaren zijn verkocht. Daarnaast zijn er ruim 100.000 eBooks uitgeleend via bijvoorbeeld de bibliotheken. Je zult begrijpen: eBooks zitten in de lift. Steeds meer mensen laten de papieren boeken voor wat ze zijn, om ze in een digitale versie op een e-reader of met behulp van andere devices te lezen.

eBooks zijn inhoudelijk hetzelfde als hun papieren evenknieën, maar dan als digitaal bestandje beschikbaar. Ze zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor laptops en computers. Daarmee ga je alleen niet lekker op de bank een boek zitten lezen en je neemt je PC ook niet mee op reis, dus al gauw werden er ook versies ontwikkeld voor onder andere smartphones. Het nadeel hiervan was echter weer het kleine schermpje, wat ook niet prettig las. Niet vreemd dat er al gauw een speciale eReeader werd ontwikkeld. Inmiddels zijn er diverse bedrijven die eReaders produceren, maar ook voor bijvoorbeeld tablets zijn apps ontwikkeld waarmee je eBooks kunt lezen. Deze hebben echter niet een van speciaal ‘ePaper’ gemaakt beeldscherm zoals eReaders, waardoor dit voor je ogen vermoeiender kan zijn.

Interessant zijn nog de kosten van deze eBooks. Men kan zich voorstellen dat ze goedkoper zullen zijn, omdat men niet met materiaalkosten zit. Er zit hier echter een bijzonder addertje onder het gras: het geldende belastingtarief. Voor gedrukte boeken geldt net als levensmiddel zes procent btw, voor eBooks is de omzetbelasting echter de gebruikelijke 21%. Dit heeft te maken met juridische regeltjes van de EU: men mag slechts één of twee groepen van het hogere belastingtarief uitsluiten. Desalniettemin zijn eBooks over het algemeen inderdaad rond de twintig procent goedkoper. Maar wat zijn andere voor- en nadelen?

Voordelen

  • Zoals eerder genoemd zijn eBooks rond de twintig procent goedkoper
  • Zolang je een internetverbinding hebt, zijn boeken direct beschikbaar. Geen gedoe met lever- of openingstijden!
  • Je kunt in één apparaat duizenden boeken opslaan, een enorme ruimtebesparing

Nadelen

  • Je moet een device hebben om eBooks op te kunnen lezen
  • Voor winkels, uitgevers en de schrijver zelf: er worden veel eBooks op oneigenlijke wijze verkregen

Het financiële aspect van eBooks is naar mijn mening erg interessant, naast dat ze al goedkoper zijn dan papieren boeken zijn ze regelmatig ergens met korting te verkrijgen. Dat je ze altijd en overal kunt kopen is ook handig: al is het midden in de nacht, je hebt na betaling direct toegang tot het eBook. Bovendien heb je in een paar honderd gram alle boeken die je maar kunt verzinnen bij de hand.

Voor mensen die niet zo prettig van een schermpje lezen, ook al heeft deze een speciaal scherm, zijn eBooks minder geschikt. Daarnaast is er een weelderige downloadcultuur online, waar niet alleen muziek maar ook eBooks onder lijden. Iedereen die een beetje met internet kan omgaan zal vrijwel alle boeken die als eBook zijn uitgebracht, binnen no time in tien verschillende talen binnen kunnen halen.

Eindoordeel

eBooks zijn weer een nieuwe en interessant smaakje in de grote kast met manieren om een boek te lezen. Het past helemaal in de huidige cultuur, waar papierloos werken de norm is. Bijna iedereen is constant in de weer met zijn of haar smartphones of aan het swipen op een tablet, zowel privé als zakelijk. De verkoop van eBooks is zoals eerder genoemd stijgende en ik verwacht niet anders dan dat dit zo zal blijven. Ik ben zoals ik wel in eerdere stukjes heb verteld erg gehecht aan een papieren boek, maar ik kan me absoluut indenken dat veel mensen steeds meer digitaal gaan lezen!


Dit was het één na laatste deel in de reeks ‘Van boekrol tot eBook’. Na het papieren boek, het luisterboek, de Dwarsligger en nu het eBook is het enige wat ons nog rest de grote vergelijking tussen al deze opties. Die lees je volgende week!

Plaats een reactie