Recensie: Kluun – Haantjes

Featured imageWe kennen Kluun allemaal: is het niet van zijn boeken Komt een vrouw bij de dokter en De Weduwnaar of juist het grappige ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’, dan wel van zijn optredens op televisie. Ook Haantjes is een op zijn eigen leven gebaseerd boek, maar dan eentje van voor de tijd van Komt een vrouw bij de dokter.

Het is 1998 en er komt een groot evenement naar Amsterdam: de GayGames, een soort Olympische Spelen voor homoseksuelen. Stijn en Frenk proberen hier met hun bedrijf Merk in Uitvoering slim op in te spelen. Na een tip van een vriend die goed bekend is met de gayscene kopen ze voor vele duizenden euro’s aan bedrukte vlaggen, t-shirts en fluitjes in om te verkopen aan toeristen. Dan maken de GayGames hun entree in de hoofdstad.

De heren komen voor diverse problemen te staan. Het weer werkt niet mee, de afspraken met andere zakenlui zijn niet zo transparant als de bedoeling was en nog meer tegenslagen komen op hun pad. Hoe gaan ze hier nog het beste van maken om het verlies zo veel mogelijk te beperken?

Haantjes leest als een trein. Met een kleine tweehonderd bladzijdes en een vlotte schrijfstijl ben je in een paar uurtjes wel door het boek heen. De gebeurtenissen wisselen elkaar in rap tempo af, waardoor het boek niet instort. Hoe bizar het verhaal soms ook klinkt, in alle eenvoud en logica kun je een heel eind meegaan met de gedachtekronkels van Stijn en Frenk.

Daarnaast krijg je niet alleen een kijkje in het zakelijke gebeuren, ook het leven van Stijn wordt uitgelicht. We kennen hem natuurlijk nog van Komt een vrouw bij de dokter en het vervolgd daarop, De Weduwnaar. In dit boek lees je alles over hoe het was voordat Stijns vrouw Carmen ziek werd: het verhaal van twee yuppen met een kersvers dochtertje in de bloei van hun leven.

Leuk is dat het boek in twee versies is gedrukt: eentje met een witte kaft en eentje met een roze kaft. Dit trucje heeft Kluun later nog eens uitgehaald met zijn bundel Klunen 2, die zelfs in tien kleuren verscheen. Zelf heb ik van Haantjes toevallig de witte en ja, ik vond het toch wel jammer dat het niet de roze was! Het is een ludieke marketingstunt die dus nog lijkt te werken ook!

De bekende personages geven het verhaal een leuke extra dimensie. Het is een boek over onmacht en overmoed, over mensen en het zakenleven: samen met de grappige schrijfstijl die we kennen van Kluun absoluut een geinig boek om eens te lezen!


  • Titel: Haantjes
  • Auteur: Kluun
  • Uitgever: Uitgeverij Podium
  • Datum: januari 2011
  • Pagina’s: 191 pagina’s
  • Prijs: €12,50
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s