Recensie: Simone van der Vlugt – Schaduwzuster

Featured imageVan historische romans tot literaire thrillers met een maatschappelijk karakter: Simone van der Vlugt is van alle markten thuis. Schaduwzuster is één van haar boeken in laatstgenoemd genre. Weet ze een probleem dat heden ten dage in Nederland speelt, om te zetten in een geloofwaardig boek?

Marjolein is docente op een zogenaamde ‘zwarte school’ in Rotterdam. Hoewel veel mensen de tijd en energie die ze in deze jongeren steekt verspilling van haar talent vinden, doet ze haar werk bevlogen en vol passie. Tot een leerling een mes trekt en haar in het klaslokaal bedreigt. In de daaropvolgende tijd komen er meer bedreigingen aan haar adres. Er is echter niemand die haar gelooft en het wordt gebagatelliseerd. Wordt ze echt gek of zit er iemand achter haar aan, en zo ja: wie zou dat zijn?

Marlieke is de tweelingzus van Marjolein. Haar verhaal start op de begrafenis van Marjolein. Die is dus vermoord. Ze vertelt over het moment dat haar zus haar vertelde over de bedreigingen, de laatste gezamenlijke middag bij hun ouders en alle andere dingen die ze samen hebben meegemaakt. Ze heeft het moeilijk met het overlijden van Marjolein en het daarop volgende politieonderzoek wat verrassende dingen aan het licht brengt.

Het boek is een typische ‘whodunit’. Bijzonder is echter dat je het verhaal niet alleen op twee manieren krijgt te lezen, maar ook in tegenovergestelde chronologie. Marjolein vertelt de gebeurtenissen vanaf de bedreiging door een leerling tot aan het moment dat ze wordt vermoord Het verhaal van Marlieke begint juist bij de moord en heeft vanaf hier twee delen: aan de ene kant wat er daarvoor gebeurd is, aan de andere kant wat er daarna nog gebeurd. Je krijgt zo langzaamaan telkens meer informatie die samenkomt in de ontknoping.

De verdenking wordt telkens op iemand anders gelegd. Als je maar diep genoeg in de levens van mensen duikt, blijken er meer motieven voor moord te zijn dan je zou denken. Zo komen er dus ook diverse geheimen van de personages aan het licht. Daarnaast bekijk je ook de personen door verschillende ogen: je ziet zo niet alleen de positieve kanten van iemand, ook de negatieve worden belicht.

Het boek is spannend en heeft ook een sterk psychologisch karakter. Het is geen kwestie van bruut geweld, juist de subtiele manier waarop mensen op elkaar inspelen maakt ze kapot. Als je geïnteresseerd bent in onderwijs is ook die verhaallijn erg leuk om te lezen. Het is absoluut niet de beste thriller die er is, maar het houdt je aandacht vast en je bent absoluut benieuwd wie de dader nu uiteindelijk is. Ondanks diverse personages, verhoudingen en gebeurtenissen zijn er geen losse eindjes en komt alles op onverwachte wijze samen in het plot.


  • Titel: Schaduwzuster
  • Auteur: Simone van der Vlugt
  • Uitgever: Ambo | Anthos
  • Datum: februari 2007
  • Pagina’s: 339 pagina’s
  • Prijs: €12,50

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s