Themamaand ‘Chicklit’, week #1: Introductie

Het is weer tijd voor een themamaand! Afgelopen april stond in het teken van de reeks ‘Van boekrol tot eBook’ en dit was een groot succes. Alle reden dus om het nog eens te doen dus! Deze maand gaat echter in het teken staan van iets totaal anders. In plaats van de geschiedenis en de toekomst van het lezen, wil ik deze keer een genre en één van haar meest bekende schrijfster bespreken: de chicklit! Wie de bekende auteur is? Dat lees je verderop.

Het is juli en het zonnetje schijnt: zomer op zijn best! Hier en daar breekt de vakantie al aan en wat is nu een beter moment dan dat om eens lekker te gaan lezen? De meeste mensen zijn  in de vakantie op zoek naar een lekker luchtig boek, het serieuze werk doen we al die maanden daarbuiten al. Veel vrouwen (Wie weet een enkele stoere man? Ik hoor het graag!) grijpen dan gauw naar de chicklit. Boordevol romantiek en met een lach en een traan het ideale vermaak voor op het strand of in de tuin. Je kunt het boek wegleggen, er zo weer bij pakken en zelfs tussendoor even indommelen is geen probleem: je pakt de verhaallijn zo weer op.

De chicklit is dus een populair genre en het is dan ook niet vreemd dat veel schrijfsters zich eraan wagen. Helen Fielding is natuurlijk een bekende naam met haar reeks over Bridget Jones, maar wat dacht je van Jill Mansell wiens naam op de kaft zowat een garantie is voor een bestseller? In Nederland zijn onder andere Astrid Harrewijn en Chantal van Gastel (zie hier mijn recensie over haar debuut ‘Zwaar verliefd!’) grote namen. De beste chicklit-schrijfster is voor mij echter Sophie Kinsella.

Sophie Kinsella is niet alleen auteur van de Shopaholic-reeks waarmee ze furore maakte, maar schreef ook diverse op zichzelf staande boeken onder haar eigen naam en het pseudoniem Madeleine Wickham. Dat is al een feitje wat niet veel mensen weten! Er gaan hopelijk nog meer van deze weetjes de revue passeren, want deze zwoele zomermaand komt volledig in het teken te staan van deze schrijfster!

Er komt dadelijk eerst een post online waarin ik jullie iets vertel over de geschiedenis van de chicklit. Waar komt dit genre vandaan en hoe is het zo populair geworden als het nu is? Volgende week is het dan tijd voor een stukje over Sophie Kinsella. In de weken daarna bespreek ik achtereenvolgens de Shopaholic-reeks en de losse boeken die zij geschreven heeft. Als afsluiting doe ik een uitstapje naar een hele andere vorm van recenseren: in plaats van een boek, wordt het een film! De eerste twee delen van de Shopalic-reeks zijn namelijk samen verfilmd tot Confessions of a shopalic.

Op de planning staat dus:

  • Woensdag 1 juli: Post 1: Introductie, post 2: Geschiedenis chicklit
  • Woensdag 8 juli: Biografie Sophie Kinsella
  • Woensdag 15 juli: Shopaholic-reeks
  • Woensdag 22 juli: Losse titels
  • Woensdag 29 juli: Confessions of a shopaholic – filmrecensie!

Vanzelfsprekend zal, ook in deze themamaand, iedere zaterdag een normale recensie online komen.

Ik heb er weer enorm veel zin in, jullie ook? Blijf in elk geval even hangen voor de eerste échte post van deze themamaand: vanavond vertel ik jullie alles over de geschiedenis van de chicklit! Ik heb er nooit zo over nagedacht waar het nu vandaan kwam, ik genoot gewoon van de boeken. Het is echter een ontzettend leuk en grappig verhaal! Stay tuned 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s