Themamaand ‘Chicklit’, week #3: Shopaholic-reeks

Zoals jullie vorige week hebben kunnen lezen in de biografie over Sophie Kinsella, heeft ze veel boeken geschreven – ook al voor haar bekende Shopaholic-reeks. Toch werden deze boeken haar doorbraak. Waar gaan ze over, om wie draait het allemaal en vooral: waarom spreken deze boeken zo enorm aan?

De Shopaholic-reeks bestaat – tot nog toe – uit zeven boeken. Achtereenvolgens kwamen uit: Shopaholic! (2000), Shopaholic! in alle staten (2001), Shopaholic! zegt ja (2002), Shopalicious (2004), Shopaholic & Baby (2007), Mini Shopaholic (2010) en meest recent Shopaholic naar de sterren (2014). Ze volgen elkaar op een logische wijze op, vandaar dat ik niet te diep in wil gaan op de inhoud van specifieke boeken. Het is zonde als je door wat er in boek vijf gebeurt, al zou weten hoe boek één eindigen moet!

Desondanks zijn het losse verhalen en de zijn de boeken daardoor afzonderlijk of in willekeurige volgorde van elkaar te lezen.  Het is dus echter wel heel leuk de chronologische volgorde aan te houden! Je leert de personages kennen en krijgt de kans ze voor langere tijd te volgen. Het hoofdpersonage is Rebecca Bloomwood. Een, zoals in de geschiedenis van de chicklit te lezen is, standaard chicklit-karakter: een blanke, succesvolle, jonge vrouw. Of ja, succesvol? Hoewel Rebecca als we haar in Shopaholic! leren kennen een baan heeft bij Succesvol Sparen als financieel journalist (Inderdaad, dezelfde baan als schrijfster Sophie Kinsella eerst zelf had!) is haar eigen financiële situatie kort gezegd een puinhoop.

Rebecca heeft namelijk een gat in haar hand, of beter gezegd: er is een gat dat wordt omgeven door wat flintertjes huid. Ze heeft een enorm talent voor het spotten van kleding en snuisterijen die ze écht moet hebben en een nog groter talent om deze impulsaankopen goed te praten. Zoveel koopwoede kan haar bankrekening niet aan en ondanks diverse smeekbedes aan haar bank komt het er telkens weer op aan: er moet ergens geld vandaan komen.

In de Shopaholic-reeks wordt dit thema telkens weer humoristisch gebracht, met elk boek een bepaalde gebeurtenis die centraal staat. De ene keer een verhuizing, de andere keer een zwangerschap of bruiloft. Toch gaan de boeken niet gauw vervelen. Als je ze allemaal achter elkaar zou lezen, heb je na een tijdje ongetwijfeld het idee dat je het onderhand wel weet. Met tussenpozen is het echter heerlijk vermaak, wanneer je eenmaal met het Shopaholic-virus besmet bent heb je elk nieuw boek binnen no time in de kast staan!

Waarom spreken deze boeken zo enorm aan? Het eerste antwoord daarop is denk ik: humor! Daarnaast is Rebecca een, enigszins overdreven, versie van ons allemaal. Of je wilt of niet: je herkent een deel van jezelf in haar. De boeken zijn net iets te mooi om waar te zijn, maar het wordt niet zo bont dat het storend is. Deze balans is erg knap gevonden. Daarnaast spreken reeksen altijd een bepaalde groep mensen aan: je wilt door! De boeken zijn gemakkelijk te lezen, maar zoals we van Kinsella gewend zijn absoluut niet zonder inhoud. Met knappe, vaak juridische, plots weet ze elk boek een diepere laag te geven.

De Shopaholic-reeks is een enorme aanrader voor iedereen die van chicklits houdt. Met zeven boeken voor de boeg ben je wel eventjes zoet 😉 Want wees gewaarschuwd: je kunt het niet bij eentje houden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s