Recensie: Agnes van Overveld – Windkracht 6

Figuur

Het is alweer een paar weken geleden dat ik een mailtje in mijn inbox vond van Agnes van Overveld, auteur van Windkracht 6. In december 2015 heeft ze dit boek, haar debuut, met naar eigen zeggen ‘Inspirerende verhalen over vriendschap en doorzettingsvermogen’ uitgebracht en ze had nu de vraag of ik het wilde recenseren. Via social media heb ik de totstandkoming van dit boek al vanaf een vroeg stadium mogen volgen, een bijzondere blik in de wereld van het publiceren van in het bijzonder je eerste boek. Vanwege mijn verblijf in Zürich zag ik eerst echter wat problemen, maar dat was na een seconde voorbij want ik wist: dit boek wil ik lezen, over dit boek wil ik schrijven. Samen vonden we dan ook een goede oplossing waarbij visite het boek mee naar hier zou nemen, waarna ik er vervolgens in een paar dagen doorheen zou vliegen.

Doorheen zou vliegen… Dat ligt al een tipje van de sluier op betreffende wat ik van het boek vond. Eerst even een stukje over de inhoud: Agnes is in de bloei van haar leven als ze getroffen wordt door een hersenvliesontsteking. De restverschijnselen zijn heftig en houden lang aan, waardoor ze haar betaalde baan niet meer kan continueren. Vastbesloten toch aan de slag te blijven, zoekt ze echter naar vrijwilligerswerk en komt zo in contact met Ria, die vanaf haar zestiende blind is. Er ontwikkelt zich een hechte en bijzondere vriendschap, die in het eerste deel van het boek aan de hand van grappige maar ook ontroerende anekdotes wordt besproken. In het tweede deel van het boek is Agnes aan het woord over haar levensloop, beperkingen maar bovenal kansen en in het derde deel wordt eenzelfde portret opgetekend, maar dan over Ria’s verhaal.

Doorzetten na tegenslagen, niet bij de pakken neer gaan zitten en bovenal kansen zien waar een ander alleen de nadelen van een situatie inziet: inspireren, dat doet Windkracht 6 zeker. Ik heb al eerder aangegeven graag boeken te lezen die iemands leven beschrijven of op een andere wijze een dagboekelement hebben, omdat ik graag een kijkje in iemands leven neem om zo van anderen te kunnen leren. Ondanks dit persoonlijke karakter en de liefde en geluk die uit elke zin spatten, behoudt Windkracht 6 echter ook een afstand waardoor het boek prettig leesbaar blijft. Het is erg knap hoe deze dunne lijn tussen emotie en professionaliteit stand houdt.

Erg leuk aan het boek is dat je het in willekeurige volgorde kunt lezen: even wegleggen, weer oppakken en later gemakkelijk nog eens een stukje dat je aansprak teruglezen. De kwaliteit van deze stukken is ook hoog: het boek heeft niet alleen een prettige schrijfstijl, maar is ook zorgvuldig opgemaakt en gedrukt en heeft daarnaast een logische opbouw. Alles bij elkaar vormt het dan ook een rond verhaal, over voor, tijdens en na ziekte en in het bijzonder de acceptatie daarvan: iets wat perfect past bij Windkracht 6, omdat alles wat je meemaakt je maakt wie je bent – en jij degene bent die daarin de keuzes kan maken over welke weg je daarbij inslaat.

Ik probeer vaak wat stukjes uit een boek te pikken die me extra aanspraken. Bij Windkracht 6 vind ik dat moeilijk. Het laat zoveel kanten zien, die op zichzelf interessant zijn maar elkaar versterken tot de, what’s in a name, kracht die het boek uitstraalt. Zo wordt bijvoorbeeld een bezoek aan het Muzieum beschreven waar ik zelf afgelopen zomer was, erg herkenbaar en dus leuk. Ook de trucjes die Ria gebruikt in het dagelijkse leven (Colafles met de dop naar voren, sinasfles met de dop naar achteren – zo simpel maar zo slim!), het frustratieboekje van Agnes, de bijzondere momenten tijdens de fietstochten, de gang van zaken in het ziekenhuis bij Agnes, haar bijzondere werkgever… Het is te veel om op te noemen en zonder de kracht die het boek in zijn geheel uitstraalt, zou ik de boodschap ook nooit zo over kunnen brengen in een aantal zinnen zoals Agnes dat weet te doen in een heel boek.

Zonder schaamte kan ik zeggen: Windkracht 6 heeft me geraakt. De positiviteit die van de bladzijdes spatte gaf me zelf een schop onder mijn kont, bracht me prachtige zinnen die je motiveren alles uit het leven te halen en geven je bovenal een enorm belangrijke les, eentje die naar ik hoop nog veel mensen uit dit boek gaan halen: ‘Geen levenspad is vrij van hindernissen. In alles wat je meemaakt is het belangrijk hoe je ermee omgaat. Kom in actie en volg je hart.’ – Agnes van Overveld

  • Titel: Windkracht 6
  • Auteur: Agnes van Overveld
  • Uitgever: Uitgeverij van Brug
  • Datum: december 205
  • Pagina’s: 256 pagina’s
  • Prijs: €15,00

 

Een gedachte over “Recensie: Agnes van Overveld – Windkracht 6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s