Recensie: Het grijze gebied; de tweede zaak van politie-inspecteur Banic – Goran Tribuson

Omslag-Het-grijze-gebied-DEF-kopie-705x1024Na twee eerdere recensies van boeken van de Kroatische schrijver Goran Tribuson, is het nu tijd voor de hekkensluier: Het grijze gebied. Dit boek is het tweede deel uit de serie over politie-inspecteur Banic en daarmee een vervolg op Andermans zaken. Weet Tribuson de kracht van deel één vast te houden?

In het grijze gebied hangt inspecteur Banic een schorsing boven het hoofd. Desalniettemin wordt hem een zaak toegewezen, eentje met veel maatschappelijke impact. Het lijkt een afrekening te zijn en de gevolgen leiden tot een groot schandaal. De grote vraag is: zwicht Banic voor de druk, of houdt hij het recht hoog in het vaandel?

Er stond iets heel interessants op de flaptekst van Het grijze gebied. Het is een quote van Tribuson waarin hij zegt dat misdaad maatschappelijk bepaald is. Ik had er nooit op deze manier over nagedacht, maar met dit in mijn achterhoofd las ik de roman heel anders en bleek het inderdaad een heel sterk punt te zijn. Ik vind het sowieso een erg positief iets dat er achter elk boek van Tribuson meer zit dan een leuk verhaaltje, hij heeft altijd een doel en vaak heeft dat een maatschappelijk karakter. Iets wat in zijn plaats en tijd helaas niet altijd vanzelfsprekend heeft kunnen zijn.

De vorige boeken van Tribuson verraste me positief en ik was erg benieuwd of hij dit vast kon houden tijdens het tweede deel over Banic. Het kan met series altijd twee kanten op: of het wordt mateloos flauw, of de delen versterken elkaar juist. In dit geval vind ik het duidelijk het tweede. Zowel de karakters als de verhaallijn ontwikkelen door, het is niet dat hetzelfde liedje steeds maar weer herhaald wordt. Zo wordt het beste uit een serie gehaald: spannende, nieuwe verhalen gecombineerd met een vervolg op de karakters die je zo leuk of interessant vindt.

De tijdsgeest van het boek vind ik ook leuk. Er zijn polaroids die met vergrootglazen worden bestudeerd en ouderwetse kachels, ik krijg er helemaal het gevoel van een ouderwetse krimi bij. Ik zie de stoffige tapijtjes en de vervallen kroonluchters gewoon hangen in de ruimtes die beschreven worden. Ook dankzij de foto op de voorkant zie ik de straatjes voor me, grauw met een flard zon die maar niet door wil breken.

Ik ben erg onder de indruk van Tribuson en denk dat dit wel eens de schrijver of de serie kan zijn waarmee Kroatische literatuur definitief door gaat breken in Nederland. Waar ik eerdere boeken meer voor een bepaald publiek geschikt vond, zijn dit boeken die alle elementen bevatten om door grote groepen gelezen te worden. Een fijne schrijfstijl, een hoge dichtheid van gebeurtenissen en een prettige dikte van de boeken maakt het geschikt voor menigeen. Oh en nog een tipje van de sluier: er zit nog een boek van Tribuson aan te komen, eentje die weer meer in de lijn van De Fanclub ligt. Ik ben weer benieuwd! Jullie ook?

Het grijze gebied is te koop voor € 19,50, je vindt er alles over op http://www.kl-in.eu

 

Geplaatst in: Home

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s