Recensie Andermans zaken; De eerste zaak van politie-inspecteur Banić – Goran Tribuson

Voorkant-kaft-Andermans-zaken-kopieVoor vandaag staat er weer een boek van uitgeverij KLIN op het programma, de eerste van een serie deze keer! Het boek heet Andermans zaken en gaat over politie-inspecteur Banić. Ook het tweede boek uit de reeks, Het grijze gebied, is reeds vertaald door uitgeverij KLIN. Hiervan zal zeer binnenkort eveneens een recensie verschijnen!

Maar laten we bij het begin beginnen en dat is deel één: Andermans zaken. Ik had bij dit boek meteen zoiets van: dit is mijn straatje. Ik houd van misdaadromans (hoewel ik er verschrikkelijk slecht in ben en altijd pas op de laatste pagina weet wie het gedaan heeft). Dit boek was echter geen typische ‘whodunit’, terwijl ik dat idee na de eerste paar bladzijdes wel had.

Wat een vrij standaard begin van een rechercheur met een bijzondere thuissituatie en een verdwenen rijk meisje leek, bleek namelijk helemaal niet te zijn wat het leek. Ik verwachtte een typische zoektocht met motieven in de liefde en geld, maar het verhaal draaide in mijn ogen niet eens het meeste om wat er gebeurd was. Het ging om de reis die je daarin maakte, van personage naar personage, van gebeurtenis naar gebeurtenis. Ook hierin kwam de Kroatische achtergrond weer duidelijk naar voren en drukte een stempel op het verhaal. De andere tijdsgeest en een andere cultuur kwamen duidelijk naar voren, zonder dat dit gestileerd aanvoelde.

Wat mij hierbij enorm hielp, is de typische foto op de omslag. Met dat beeld in gedachte vormde zich alle plaatjes die ik bij de tekst in mijn hoofd had.  En dan het belangrijkste, de tekst. Ik vind Andermans zaken enorm vlot geschreven, met een heel andere schrijfstijl dan zijn De fanclub die ik eerder recenseerde. Met name de beschrijvingen van de situatie en omgeving vielen me positief op, je zag het écht voor je en bovendien waren ze erg natuurlijk. Ik kon me bij alles goed voorstellen dat het er echt zo uitzag of zo zou gebeuren, ook door de dialogen die je zo in het echte leven zou kunnen horen.

Zoals ik al zei was dit boek geen typische ‘whodunit’. Want hoewel ik niets van het plot wil verklappen, durf ik wel te zeggen dat het erg diep gaat – ook op maatschappelijk vlak – en gewoon erg intelligent in elkaar zit.

Andermans zaken is een waardig eerste deel en ik ben benieuwd hoe inspecteur Banić verder nog zaken op gaat lossen. Dat zal ik zeer binnenkort weten om jullie er vervolgens alles over vertellen! Ook benieuwd geraakt? Kijk even op http://www.kl-in.eu

Geplaatst in: Home

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s